Geilo - Marius Rua

Nasjonalparkregionen i Norge

Midt mellom Oslo og Bergen ligger kanskje Norges lettest tilgjengelige nasjonalparker. Vår fjell og fjord region kan skilte med hele tre nasjonalparker; Hardangervidda nasjonalpark, Hallingskarvet Nasjonalpark og Folgefonna Nasjonalpark. Alle nasjonalparkene innbyr til flotte naturopplevelser. Ett rikt sti og vei nett innbyr til variert vandring og sykling for alle aldre på egne hånd, eller med erfaren guide.

Hardangervidda Nasjonalpark
Hardangervidda Nasjonalpark er Norges største nasjonalpark (3422 km2) og Nord-Europas høyestliggende høyfjellsplatå. Dette er ett paradis for naturelskere, med sine vide vidder, dype fosser og elvestrøk og ett rikt dyreliv. Det er flust med fine fjellveier og godt merkede og oppgåtte turstier om man ønsker å vandre eller sykle. I de mange fjellvannene og elvene kan man fange herlig fjellørret eller nyte ett oppfriskede fjellbad. Europas største villreinflokk lever her, og er man heldig kan man kanskje se snøugle og fjellrev. Hardangervidda er kjent for sin rike flora og fauna, og er det sørligste området i Norge hvor du finner arktisk vegetasjon og dyrearter.
Våre store oppdagere Fridtjof Nansen og Roald Amunsen forberedte sine ekspedisjoner her.
Hardangerjøkulen er en av Norges største isbreer og her kan man trygt og godt med guide ta seg opp å oppleve blåisen på nært hold.

Vi anbefaler på det sterkeste Norges mest populære og flotteste sykkelrute Rallarvegen. Den nesten 80 kilometer lange ruten går over fjellet fra Haugastøl og ned til fjorden ved Flåm.
Man kan kjøre riksvei sju eller ta toget langs Bergensbanen for å komme hit. Geilo er nasjonalparklandsbyen og her finnes mange overnattingsmuligheter, eller man kan overnatte på betjente eller ubetjente hytter til Den Norske turistforening. Detaljerte kart over området får du hos lokale bokhandlere eller hos Den Norske Turistforening.

Hallingskarvet Nasjonalpark

Hallingskarvet nasjonalpark er også er lett tilgjengelig for friluftsliv hele året. Den sentrale beliggenheten og det godt utbygde stinettet gjør at nasjonalparken er mye besøkt både av dagsturister, men også for flerdagsturer. Vi kan anbefale turen fra Finse via Geitrygghytta til Raggesteindalen og tilbake til Finse. Vanlig dyrearter er fjellrype, lirype, hare, rødrev, elg og hjort, og jerven har også etablert seg i nord.
Skarverennet er ett turrenn som arrangeres hvert år og som går gjennom nasjonalparken. 14 000 deltakere går fra Finse langs med Hallingskarvet til Ustaoset siste helgen i april.

Folgefonna Nasjonalpark
Folgefonna er Norges tredje største isbre. Store kontraster preger landskapet, kort avstand mellom fjell og fjord, mange ville bekker, dypgrønne brevann, og en rik fauna. Her kan du oppleve breen på nært hold med erfarne guider, gå på ski eller oppleve hundekjøring oppe på platået, eller bare nyte utsikten til breen nedenfra. Man kan kjøre opp til brekanten på sommerstid og det er godt merkede stier opp til toppen. En fantastisk utsikt mot Hardangerfjorden og fjellene rundt. Man kan til og med stå på ski på fonna i Folgefonna Sommerskisenter.


Tips en venn
Google
Facebook
Twitter
Live
MySpace
Flere