5 tips med barn i leiebil

Det kan være flere grunner til at du må leie en bil. Det kan være fordi din egen står på verksted, eller fordi dere skal på ferie. Uansett skal det oppleves som trygt å ta med barna i bilen. Flere firmaer tilbyr utleie av barnestoler som en del av sin pakke, slik at barna sitter trygt, og i henhold til forskrifter. Mange firmaer tilbyr også valg av bil, slik at du selv kan velge bilen du opplever som tryggest.

Lei bil på ferie

Det er mye enklere å komme seg rundt med barn når du har bil. Derfor tilbyr mange bookingsider for ferie utleie av bil som en del av pakkereisen. Det gjør det enklere å komme seg fra flyplass til hotell, og det er enkelt å reise til stedene dere ønsker å besøke. Viktige tips når det kommer til å leie bil i utlandet er å undersøke bilen nøye før avreise. Vær sikker på at kjøretøyet er i forsvarlig stand, og alle skader registrert.

  • Gå nøye over bilen
  • Registrer alle eksiterende skader
  • Se at barnesetene kan festes på riktig måte

Når du leier bil må du i de fleste tilfeller betale en form for depositum, i tilfelle noe skulle skje med bilen. Dette er fastsatt på forhånd, og påvirkes ikke av hvor mange dere er i bilen. Har du med barn i bilen, kan det være lurt å være ekstra varsom, slik at du ikke taper depositumet. Ikke la barna drikke annet enn vann i bilen, parker med god avstand, og ikke la barna klatre i bilen. Dette er de beste tipsene.

Leie av tilleggsutstyr

Når du leier bil fra godkjente firmaer får du tilbud om å leie barnesete i tillegg. Dette skal være godkjente seter av god kvalitet, som passer barnets vekt og alder. Du står selv ansvarlig for å bestille riktig sete til ditt barn, og det vil koste ekstra. Det er også en mulighet å ta med eget barnesete. Pass da på at setet vil kunne festes i bilen. Alle nye biler skal ha IsoFix integrert, men dobbeltsjekk for å være sikker.

  • Babysete for barn opptil 12 måneder
  • Barnesete for barn mellom 1 og 4 år
  • Barnesete for barn mellom 4 og 10 år

Sikkerhet i bilen

Uansett hvilken bil du tar med barna i, er det viktigste barnesikkerhet. Regelverket i Norge sier at barn under 135 cm skal sikres med utstyr godkjent etter deres vekt og høyde. Dette kan likevel variere fra land til land, så undersøk på forhånd hva som gjelder der du skal. Leier du en bilstol som er ukjent for deg bør du lese bruksanvisningen på forhånd. Da er du sikker på at stolen er festet riktig, og at ditt barn sitter trygt i bilen.

Mat og drikke i bilen

For å unngå mest mulig søl, er det best å unngå både mat og drikke i bilen. Skal dere kjøre langt kan dette bli vanskelig. Velg da noe som ikke lager flekker. Tørre kjeks eller brødskiver med ost og skinke kan være gode alternativer til mat. Om du søler litt vann i setene, er dette sjeldent et stort problem. Det er derimot kjedelig å levere tilbake bilen og miste halve depositumet, fordi barna har sølt både is, brus og sjokolade.

Unngå skader på kjøretøyet

Uhell kan skje, både med barn og voksne. Når du leier en bil er det en god idé å være ekstra forsiktig, så du ikke taper penger. Det kan for eksempel være å parkere med god avstand til kjøretøyet ved siden av deg. Ivrige barn er ikke like forsiktige, og kan ved et uhell smelle døren i bilen ved siden av. Er du heldig går det fint, men er du uheldig, blir det skade på både leiebilen, og bilen ved siden av.

Det kan også være en idé å hjelpe barna inn i bilen. Da har du kontroll på dem og bildøren, og kan unngå skader på begge. Ved å hjelpe barna inn i bilen, kan du også unngå unødvendig klatring, som kan føre til både merker og riper på interiøret. Alle ikke-eksisterende skader må dekkes av leietakeren av bilen. Dette kan fort bli dyrt. Dersom barna har hatt sølete sko inne i bilen, kan det lønne seg å vaske denne før levering.

Bruk av eget utstyr

Har du mulighet og ønsker å spare penger, kan det å ta med eget barnesete være en mulighet. Da vet du på forhånd at setet tilfredsstiller sikkerhetskravene, og passer ditt barn. Det kan selvfølgelig være en risiko å sende utstyret som bagasje på fly, men dersom du pakker riktig, skal dette gå fint. Det viktigste å tenke på er at utstyret du tar med passer bilen du har leid, og at det ikke blir skadet på veien dit.

Når du tar med eget utstyr unngår du også bekymringene rundt vedlikehold. Som hovedregel skal du levere tilbake lånt utstyr i samme stand som da du fikk dette. Det er ikke alltid like enkelt med små barn. Bruker du derimot ditt eget bilsete slipper du å tenke på om det blir flekker på trekket. Dette kan du ofte vaske når du kommer hjem. I tillegg til å spare spare penger på leie, sparer du også maset om å ikke søle i bilen.

Viktige ting å tenke på

Det er flere ting som er viktig å tenke på når du skal leie bil, enten du har med barn eller ikke. Det er alltid en fordel å undersøke tilbudene på forhånd. Dette da de ulike tilbyderne av utleiebil opererer med ulike leiepriser og depositum. Undersøk også hva din forsikring dekker. Det er alltid en fordel med god forsikring som garanterer for depositumet, og har samme egenandel uansett om du skader den leide, eller din private bil.

Det er også en fordel å undersøke hva slags ekstra gebyrer leverandøren av den leide bilen krever. Mange krever ekstra om det skal være to sjåfører, og om du skal krysse landegrenser. Før du velger bil er det en fordel å undersøke dette, slik at du ikke må endre ferieplanene når du allerede er på ferie. Tilbudene varierer fra selskap til selskap, og land til land. Det er dermed alltid verdt å se på flere tilbud før du bestiller.

Les den lille skriften

Dette kan ikke nevnes nok ganger, og gjelder i sammenheng med alle avtaler du signerer. Når du først har bestemt deg for hvilken bil du skal leie, er det viktig å lese alle vilkårene. Her vil du få all viktig informasjon i forbindelse med leieforholdet. Dette kan gjelde alt fra depositum, hva som er forsikret gjennom selskapet, samt hvilke konsekvenser det får for deg dersom du skulle vært i en kollisjon, eller ha innbrudd i bilen.

Kort oppsummert

Når du skal ha med barn på ferie og leie bil, er det flere ting du må huske på. Underøsk alltid tilbudene først, slik at du får den beste avtalen. Les deg opp på reglene for sikring av barn i bil, da disse kan variere fra land til land. Det er også verdt å undersøke hvilket utstyr du kan leie på forhånd, samt hva du må ha med.

BACK TO TOP